Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μεταβυζαντινό ναυάγιο στην Αλόννησο















Με τη βοήθεια υπερσύγχρονου υποβρύχιου οχήματος, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως, εντοπίστηκε ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων.


Από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole, πραγματοποίησαν υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων.

Στη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων. Πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων κυρίως αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42 μέτρων. Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση. Δειγματοληπτικά ανελκύστηκε ένας αμφορέας. Από τα τοιχώματα του λήφθηκαν δείγματα για την ανίχνευση DNA του περιεχομένου του, στο Βιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, με το οποίο συνεργάζεται η επιστημονική ομάδα.

Η έρευνα εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρα και πραγματοποιήθηκε με συμβατικές καταδύσεις και χρήση υποβρυχίου οχήματος (autonomus underwater vehicle - AUV), εφοδιασμένου με πλευρικό ηχοβολιστή (side scan sonar - SSS) και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης. Το όχημα αυτό, που επιστρατεύτηκε για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, αποτύπωσε τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85μ., και είναι απρόσιτα με τις συμβατικές μεθόδους κατάδυσης. Χρησιμοποιήθηκε επίσης νέος τύπος υποβρυχίων προωθητήρων (Pegasus Thrusters), οι οποίοι προσαρμοζόμενοι στις φιάλες κατάδυσης, παρέχουν την δυνατότητα κάλυψης υπερδιπλάσιων αποστάσεων, αυξάνοντας δραστικά το χώρο.


πηγή : http://echedoros.blogspot.com

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...