Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σε δημοπρασία ο πρώτος υπολογιστής Apple - 1


Ο θρυλικός υπολογιστής Apple-1, τον οποίο οι νεαροί τότε φίλοι Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ κατασκεύασαν με τα χέρια τους στο γκαράζ των γονιών του πρώτου, ένα επίτευγμα που σηματοδότησε τη γέννηση του σημερινού κολοσσού της Apple, πρόκειται να «βγει στο σφυρί», σε δημοπρασία των Κρίστις, σε λίγες μέρες.

Οι εκτιμητές υπολογίζουν την αξία του στα 240.000 ευρώ.

Ο Apple-1, που διέθετε τον επεξεργαστή MOS 6502 1 MHz και μονόχρωμη οθόνη 280Χ192, αλλά όχι πληκτρολόγιο, σχεδιάστηκε το 1976 και σταμάτησε να παράγεται το Σεπτέμβριο του 1977. Τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 200 κομμάτια, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι επιβιώνουν γύρω στα 50.

Κάθε υπολογιστής πουλήθηκε τότε αντί 666,66 δολαρίων αλλά σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας του για πολλούς φίλους των υπολογιστών.

Το μηχάνημα, που θα δημοπρατηθεί στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Κρίστις, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» βρίσκεται στην αρχική συσκευασία του, πάνω στην οποία υπάρχει τυπωμένη ακόμα η διεύθυνση του ιστορικού γκαράζ για την περίπτωση επιστροφής από τον πελάτη.

Στη συσκευασία περιέχονται επίσης τα συνοδευτικά εγχειρίδια, ένα γράμμα δια χειρός -του δισεκατομμυριούχου σήμερα- Στιβ Τζομπς και ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 12/7/76 (ηρωικές εποχές για την πληροφορική!).

Ο Apple-1 διέθετε την ασύλληπτα μικρή για τα σημερινά δεδομένα μνήμη των 4 Κ (που μπορούσε να επεκταθεί στα 8Κ), δηλαδή 524.000 φορές μικρότερη από ένα σημερινό τυπικό υπολογιστή της Apple. Ούτε ένα σημερινό τραγούδι δεν θα μπορούσε να αποθηκεύσει ο χρήστης σε εκείνη την μνήμη. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που θα γίνει η δημοπρασία ενός τέτοιου μηχανήματος. Τα μουσεία τεχνολογίας και πολλοί συλλέκτες αναμένεται να δείξουν ζωηρό ενδιαφέρον.


πηγή : το Βήμα

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...