Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Θάσος: Προς αναστήλωση το αρχαίο θέατρο


Την μελέτη για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Θάσου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην ακρόπολη της Θάσου, κάθε καλοκαίρι από το 2002, φιλοξενεί το πετυχημένο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ της περιοχής. Παρόλα αυτά, η παρούσα κατάσταση του θεάτρου κρίνεται ακατάλληλη τόσο για την διατήρηση του ως μνημείο όσο και για την ασφάλεια των θεατών που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Το θέατρο στο πέρασμα των χρόνων και εξαιτίας της έντονης βλάστησης της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές. Χαρακτηριστικά, 72 δέντρα φύτρωσαν στο κοίλο αυτού βοηθώντας στη διάδοση ασθενειών και μηκύτων στα υλικά που το συνθέτουν.

Παράλληλα, πολλές από τις ρίζες έχουν σπάσει τα εδώλια. Το θέατρο της Θάσου υπήρχε από τον 5ο αι. π.Χ., αυτό όμως που βλέπει ο επισκέπτης είναι η ρωμαϊκή του φάση, όταν πια έχει γίνει χώρος παραστάσεων ναυμαχιών και κυνηγεσίων. Η πρώτη ανασκαφή έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1921 και αποκάλυψε το κοίλο του θεάτρου, την ορχήστρα, τις παρόδους και τμήμα της σκηνής του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η έρευνα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη μελέτη των ήδη γνωστών στοιχείων και κυρίως σε ξεκαθάρισμα της αρχιτεκτονικής μορφής του σκηνικού οικοδομήματος.

Οι εργασίες συντήρησης και μερικής αναστήλωσης στο θέατρο της Θάσου άρχισαν το 1957, προκειμένου να ενταχθεί το μνημείο στο νέο για την περιοχή φεστιβάλ, Φιλίππων - Θάσου. Τότε στερεώθηκε το θωράκειο της ορχήστρας, συμπληρώθηκαν τα κενά στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου με Dexion και ξύλινη επένδυση και διαμορφώθηκε το μονοπάτι που οδηγεί στο θέατρο. Με την πάροδο του χρόνου σάπισαν τα ξύλα και για λόγους προστασίας του μνημείου και των θεατών, το θέατρο έκλεισε για να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα. Την περίοδο μεταξύ 1990 και 1995 οι ανασκαφικές έρευνες σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ολοκληρώθηκαν.

Το ζητούμενο τώρα είναι να ολοκληρωθούν και οι αναστηλωτικές με συνέχεια των αντικαταστάσεων των εδωλίων και των ξύλινων επενδύσεων, προκειμένου αυτό να διασωθεί και να μπορεί να συνεχίζει να φιλοξενεί παραστάσεις.

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...