Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Αν οι Έλληνες ήξεραν Ιστορία...


«Οι Έλληνες δεν ξέρουν Ιστορία. Και κυριότατα γιατί δεν τους μαθαίνουν. Και δεν τους μαθαίνουν γιατί δεν συμφέρει να ξέρουν και να κρίνουν, αλλά και γιατί τα μυαλά συντριπτικής πλειονότητας των διδασκόντων είναι χαλασμένα -όπως και ήταν χαλασμένα πριν αντίστροφα. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν την Ιστορία στα σκολειά για να παράγουν εθνικιστικές συνειδήσεις. Μετά για να κάνουν κακή κι αδέξια προπαγάνδα ψευτοαριστερίστικη. Όλοι απλώναν αναχρονιστικά τις ιδεούλες τους και τις πίστεις τους στο παρελθόν, κόβαν και ράβαν την ιστορία στα μικρά μέτρα τους.

Αλλ' έτσι η βαθύτερη ζήτηση της ιστορίας, που είναι κάτι το πολύ ριζικό στην ανθρώπινη συνείδηση, δεν ικανοποιείται, πεινάει επί μακρόν, κι εντέλει μαραίνεται. Σιχάθηκα μια ζωή να παλεύω να διαλύσω ψευτοϊστορικές ερμηνείες του παρελθόντος, εθνικιστών και τάχα μαρξιστών, τάχα "συντηρητικών" και τάχα "προοδευτικών", να μην θαρρούν τα παιδιά πως η αρχαιοελληνική πόλις είναι ό,τι τάχα η εθνικιστική πατρίδα, να μην βγάζουν "προδότες" τους Θεμιστοκλήδες και τους Αντρούτσους, να μην βγάζουν όλοι "προδότες" τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να μην απλώνουν στα παρελθόντα τα παρόντα πάθη τους.

Ποια ιστορία; Ποιος την δίδαξε ποτέ σωστά; Ποιος νοιάστηκε αλήθεια; Και γι' αυτό ίσως δεν έχουμε και ιστορική μνήμη. Τι "ιστορική"; Ούτε χθεσινή δεν έχουμε! Πράγματα που τα ζήσαμε χθες, οι ίδιοι, στο πετσί μας, αφήνουμε θρασύτατα να μας τα λένε ανάποδα όλοι, και δεν αντιδρούμε!.»

απόσπασμα από συνέντευξη του Ρένου Αποστολίδη σε αθηναϊκή εφημερίδα της 13-6-93

2 Μουχαμπέτια:

flash είπε...

και δεν αντιδρούμε!!!
απόρροια και αυτό του ωχαδελφισμού της φυλής μας, υποθέτω..

πάντως πιστεύω πως η Ιστορία δεν είναι αντικείμενο που διδάσκεται εύκολα.. εννοώ αντικειμενικά
νομίζω οτι η βαθιά γνώση της συλλογικής συνείδησης και πορείας μας, όπως και του εαυτού μας, είναι προσωπική υπόθεση του καθένα μας..

αυτό που οφείλει να λείπει από τα σχολεία και τα μυαλά των δασκάλων είναι ο φανατισμός, η επιβολλή προσωπικών εκτιμήσεων και κατευθύνσεων..

από την άλλη, πώς να το αποφύγεις όταν έχεις καθημερινά να αντιμετωπίσεις την ψυχρότητα, την κενότητα των σύχρονων συγγραμάτων;.. μα είναι επιστήμη και η ιστορία, έτσι δεν είναι;

κι εκεί που χωλένει το σύστημα, αναπόφευκτα δηλαδή, είναι η αδυναμία μεταλαμπάδευσης των πιο ουσιαστικών αξιών και ιδανικών...

ας είχαμε Παιδεία.. και κάπου εκεί θα χωρούσε -σαν εκπαιδευτικό αντικείμενο- και η Ιστορία...

www.anemos είπε...

Πάλι καλά που η περίεργη που προσπάθησε να κάνει τη διδασκαλία της εθελοντική εξοστρακίστηκε από το υπουργείο παραπαιδείας...

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...