Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Nelly's - Έλλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη

 

Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, η φωτογράφος Νelly's, όπως συνηθίζεται πια να αποκαλείται χρησιμοποιώντας ως όνομα την αγγλική εκδοχή της καλλιτεχνικής της υπογραφής, γεννήθηκε πριν ένα αιώνα περίπου στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας.

Έξι ετών, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο ελληνικό σχολείο. Τον Ιούλιο του 1919 έζησε την ολέθρια καταστροφή της ελληνικής πόλης του Αϊδινίου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η οικογένειά της διέφυγε και εγκαταστάθηκε στην Σμύρνη. Από εκεί η Νelly's έφυγε την επόμενη χρονιά για τη Δρέσδη της Γερμανίας για να σπουδάσει μουσική και ζωγραφική. Τον Σεπτέμβρη του 1922 έμαθε για τον εμπρησμό της Σμύρνης και οικογενειακώς μετοίκησαν στην Ελλάδα το 1924 τότε που τέλειωσε και τις σπουδές στην φωτογραφία.

Ενώ, λοιπόν, αρχικά ξεκίνησε να σπουδάσει ζωγραφική, στράφηκε τελικά στη φωτογραφία που την είδε και σαν μέσο γρήγορης οικονομικής αποκατάστασης. Έτσι ελκύεται από το oldruck και το bromoil, παλιές φωτογραφικές τεχνικές που της έδιναν την δυνατότητα να δεί στη φωτογραφία όχι μόνο το μέσον που αποδίδει με ρεαλιστική σαφήνεια την πραγματικότητα, αλλά και μια μέθοδο έρευνας και έκφρασης της σχέσης της με τον κόσμο που την περιβαλλει. Αλλωστε, αυτές οι ίδιες τεχνικές της επέτρεπαν να εφοδιάζει τα θέματά της με μια πικτοριαλιστική διάσταση που κάλυπτε εν μέρει τις ζωγραφικές της ανησυχίες.

Η Νelly's δούλεψε σχεδόν σε όλη της την καριέρα κατά θέματα, σε φωτογραφικές ενότητες, άλλοτε για εκείνη και άλλοτε κατόπιν παραγγελίας συνήθως του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν συνήθιζε να δίνει τίτλους στις φωτογραφίες της και απλά έδωσε μόνο τίτλους σε τρείς τέσσερεις ενότητες.

Μία από τις πιό χαρακτηριστικές φωτογραφίες της είναι η παρακάτω
και ανήκει στην ενότητα "Γυμνά - Φωτογραφίες στην Ακρόπολη"

 

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...