Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ταξιδιωτικές αναμνήσεις από την Ελλάδα των ξένων περιηγητών του παρελθόντος

 
«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: ταξιδιωτικές αναμνήσεις λογοτεχνών, περιηγητών και επιστημόνων το 19ο και 20ό αιώνα» είναι ο τίτλος σεμιναρίου που αρχίζει αυτή την Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
 
Πατρίδα της αρχαίας φιλοσοφίας και ποίησης, κοιτίδα της δημοκρατίας, τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, η Ελλάδα «με τα αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη» δεν έπαψε ποτέ να προσελκύει ταξιδιώτες, επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος. Στη λογοτεχνία των περιηγητών του 19ου και 20ου αιώνα, η Ελλάδα πεθαίνει και ανασταίνεται, παρουσιάζεται σε όλο το μεγαλείο και τη φθορά της, γίνεται αντικείμενο σφοδρών επιθέσεων ή και εξιδανίκευσης, αλλά και σημείο αναφοράς σε πολιτιστικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαδρομές. Μέσα από τη ματιά του Λόρδου Βύρωνα αλλά και του Φαλμεράγιερ, του Χάιντεγκερ και του Φλωμπέρ, του Σατωβριάνδου και του Όσκαρ Ουάιλντ βλέπουμε πώς η ξένη διανόηση, είτε θετική είτε αρνητική απέναντι στους Έλληνες, αντιλαμβανόταν την ύπαρξη μιας χώρας που γεννιόταν  - ή αναγεννιόταν - και την καθημερινότητα των κατοίκων της που κινούνταν μεταξύ του αγώνα για την ύπαρξή τους ως άνθρωποι, ως μέλη ενός έθνους και ως φορείς μιας αμφισβητούμενης ακόμη κληρονομιάς. Οι προβληματισμοί που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων είναι άκρως επίκαιροι σε μια περίοδο όπου η εικόνα της Ελλάδας σε πολιτιστική και οικονομική παρακμή κάνει το γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ.

To σεμινάριο πραγματοποιείται από την κα Εμμανουέλα Κάντζια. πτυχιούχο Συγκριτικής Λογοτεχνίας από τα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Χάρβαρντ και διδάσκουσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πρόγραμμα College Year in Athens.

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...