Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η όπερα συναντά τον Αίσωπο

 
 Oι Οper(Ο) είναι μια ομάδα νέων λυρικών τραγουδιστών, «εμπλουτισμένη» με τη συμμετοχή μουσικών, εικαστικών, σκηνογράφων και καλλιτεχνών βίντεο, η οποία δημιουργήθηκε στην Αθήνα από το 2008. Στόχος της να σπάσει τις όποιες προκαταλήψεις περιχαρακώνουν τον χώρο της όπερας. Για αυτό τα μέλη της επιλέγουν να δίνουν παραστάσεις σε χώρους αντισυμβατικούς: δρόμους, πλατείες, παραδοσιακά μνημεία, οπουδήποτε δηλαδή μπορεί κάποιος να συναντηθεί με το λεγόμενο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστική είναι η παραγωγή της πασίγνωστης «Κάρμεν» του Μπιζέ, την οποία παρουσίασε η ομάδα στην πλατεία του χωριού Πύργος της Τήνου με τη μορφή όπερας του δρόμου.

Οι Οper(Ο) καλούν τους φιλόμουσους της Αθήνας στην παρουσίαση της νέας τους δουλειάς, η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου και είναι εμπνευσμένη από τους μύθους του Αισώπου: οι αρχετυπικοί ήρωες των δημοφιλών μύθων συναντούν αντίστοιχους αρχετυπικούς χαρακτήρες της όπερας και του λυρικού τραγουδιού. Αριες και τραγούδια, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, συνθετών όπως ο Μπερλιόζ, ο Μάλερ, ο Μπερνστάιν κ.ά., «επιστρατεύονται» για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου δημιουργικού διαλόγου, ενώ οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές των ηρώων της λυρικής δραματουργίας χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν τα μοτίβα των πασίγνωστων παραμυθιών.

Η παράσταση βασίστηκε σε μια ιδέα του ζωγράφου Μανώλη Χάρου την οποία θα παρουσιάσει σε έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσα από πρωτότυπα έργα του, αλλά και ντοκουμέντα, και ιστορικές αναπαραστάσεις σε εκδόσεις, και εικονογραφήσεις, να αναδείξει τη σημασία των αισωπικών μύθων για τον πολιτισμό μας ανά τους αιώνες.

«Ξεκινήσαμε έχοντας στον νου μας ένα κεντρικό ερώτημα» υπογραμμίζει η σκηνοθέτις της παράστασης Γιούλη Καλλιβρετάκη. «Αν οι ήρωες των μύθων του Αισώπου μπορούσαν να τραγουδήσουν, ποια άρια θα επέλεγαν, πότε και γιατί; Κάπως αντίστροφα, αλήθεια, προχωρήσαμε στη δραματουργική και σκηνοθετική εργασία, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των Οper(Ο). Οι τραγουδιστές πρότειναν κάποιες άριες με τις οποίες οι ίδιοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση και τους αγγίζουν προσωπικά, ενώ στη συνέχεια διερευνήθηκε δημιουργικά ο συνδυασμός, η πιθανή σχέση της άριας με τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στους μύθους του Αισώπου. Θελήσαμε να κατανοήσουμε και να παρουσιάσουμε τα βαθύτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε ήρωα, τα οποία θα τον έσπρωχναν στην επιλογή της συγκεκριμένης άριας στη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου ο ήρωας του παραμυθιού γίνεται ηθοποιός-περφόρμερ και τραγουδά» . Και η σκηνοθέτις καταλήγει: «Στόχος μας είναιμέσα από εικαστικές, σκηνοθετικές και μουσικές παρεμβάσειςνα παρουσιάσουμε τη “στιγμή” εκείνηκατά την οποία στον κάθε μύθο όλες αυτές οι εκφράσεις της τέχνης αγκαλιάζονται και γίνονται ένα θέαμα, μια παράσταση».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288.170 η Στις 18 Φεβρουαρίου, στις 24.00

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...