Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΛΕΩΣΘΕΝΗΣ


Ο Λεωσθένης ήταν επιφανής Αθηναίος στρατηγός του 4ου π.Χ. αι. που διακρίθηκε στο Λαμιακό πόλεμο.

Σύγχρονος και φίλος του Μ. Αλεξάνδρου έλαβε μέρος στην ασιατική μεγάλη εκστρατεία. Μετά την επάνοδο από Ινδίες και παρά τη διαταγή του Αλέξανδρου να απολυθούν όλοι οι 50.000 Έλληνες μισθοφόροι ο Λεωσθένης επωφελούμενος των φιλικών του δεσμών πέτυχε να τους επαναφέρει με πλοία στην Ελλάδα.

Εξ αυτών οι περισσότεροι επέστρεψαν στη πατρίδα τους πλην των 8.000 που βρίσκονταν ακόμη στο Ταίναρο όταν έφθασε η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ. με συνέπεια την επανάσταση των κυριότερων πόλεων της Ελλάδος. Τότε ο Λεωσθένης εκτελώντας εντολή των Αθηνών ανέλαβε την αρχηγία των Ελληνικών συμμαχικών δυνάμεων κατά του Αντίπατρου και ακολούθησε ο Λαμιακός πόλεμος.

Κατά τη πολιορκία της Λαμίας σε μία γενναία έξοδο – έφοδο των Μακεδόνων ο Λεωσθένης πληγώθηκε και σε τρεις μέρες πέθανε (323 π.Χ.).Οι Αθηναίοι, αναγνωρίζοντας τις προς τη πατρίδα υπηρεσίες του, τον κήδεψαν με ιδιαίτερες τιμές ενώ τον επικήδειο λόγο (επιτάφιο) εκφώνησε ο διάσημος τότε ρήτορας και πολιτικός της Αθήνας Υπερείδης.


Πηγή : http://lefobserver.blogspot.com

0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...