Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

11 Νοεμβρίου του 1826 - Η πρώτη πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού κράτους

Το νησί στην αρχή λεγόταν Οινώνη. Ονομάστηκε Αίγινα από την κόρη του Ασωπού. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας άρπαξε την Αίγινα και την έφερε στο νησί, όπου την εγκατέστησε. Απόκτησε μαζί της ένα γιο, τον Αιακό, που έγινε βασιλιάς του νησιού. Γύρω στο 1000 π.Χ. ήρθαν εδώ οι Δωριείς. Αναπτύχθηκαν η ναυτιλία και το εμπόριο και ο Φείδωνας, ο βασιλιάς του Άργους, έκοψε εδώ το πρώτο αργυρό νόμισμα. Με την εισαγωγή του νομίσματος η Αίγινα έγινε ασυναγώνιστη εμπορική δύναμη. Η ακμή της προκάλεσε το φθόνο και τον ανταγωνισμό των Αθηναίων.

Οι Αιγινήτες κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων βοήθησαν τους Αθηναίους. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας πήραν μέρος με 30 τριήρεις και διακρίθηκαν για την ανδρεία τους. Επίσης στη μάχη των Πλαταιών πολέμησαν με 500 οπλίτες Αργότερα κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο, οι Αθηναίοι αποβιβάστηκαν στο νησί, καταδίωξαν τους κατοίκους και έστειλαν Αθηναίους κληρούχους, για να εγκατασταθούν. Μετά το τέλος του πολέμου, οι εξόριστοι Αιγινήτες γύρισαν στην πατρίδα τους, αλλά η Αίγινα δεν ξανάγινε η παλιά ακμάζουσα εμπορική δύναμη.Στην Αίγινα λέγεται ότι γεννήθηκε ο μεγάλος κωμικός ποιητής Αριστοφάνης.

Οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν σε φως τα ερείπια αρχαίας πόλης, τον περίφημο ναό της Αφαίας, λείψανα οικισμών από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τη βυζαντινή εποχή, τάφους, επιγραφές και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Τα περισσότερα ευρήματα είναι συγκεντρωμένα στο τοπικό μουσείο, ενώ μερικά έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα. Τα αετώματα του ναού της Αφαίας αποκαλύφτηκαν το 1811 από ξένους αρχαιολόγους, πουλήθηκαν στους Βαυαρούς και σήμερα κοσμούν την γλυπτοθήκη του Μονάχου, στη Γερμανία. Από τις ανασκαφές συνάγεται ότι η Αίγινα, κατά την περίοδο της ακμής της, καλλιέργησε τις καλές τέχνες και ιδίως τη γλυπτική. Ο αρχαιότερος αξιόλογος καλλιτέχνης της ήταν ο Σμίλης.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους το νησί ανήκε στο θέμα της Ελλάδας Γνώρισε πολλές πειρατικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να ερημωθεί μια μεγάλη περιοχή της. Τα επόμενα χρόνια, πέρασαν από εδώ πολλοί κατακτητές, όπως οι Φράγκοι, οι Τούρκοι και οι Βενετοί

Τέλος το 1715, με τη συνθήκη του Πασάροβιτς η Αίγινα περιήλθε στην κατοχή των Τούρκων και μαζί με την Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τη Σαλαμίνα αποτελούσε διοικητική περιφέρεια. Το 1792 όταν έγινε η επανάσταση του Λάμπρου Κατσώνη, έφθασε στο νησί ένα πλοίο με άνδρες του Ανδρούτσου. Οι Τούρκοι του νησιού εμπόδισαν το πλοίο να αράξει και επιτέθηκαν στους άνδρες του. Τότε ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Ζαχαριάς με τους πολεμιστές τους επιβιβάστηκαν σε σπετσιώτικα πλοία, ήρθαν στο νησί και έσφαξαν πολλούς Τούρκους. Κατά την επανάσταση του 1821 η Αίγινα έγινε το καταφύγιο πολλών Ελλήνων. Οι Αιγινήτες αγωνίστηκαν για την καταστροφή του Δράμαλη και πήραν μέρος σε πολλές άλλες μάχες.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1826 η Αίγινα γίνεται κυβερνητική έδρα, η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Από εδώ αρχίζει η σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας. Ιδρύεται το πανελλήνιο, διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα διατάγματα του Κυβερνήτη…

Πηγή : http://www.livepedia.gr & http://www.aegina.com


0 Μουχαμπέτια:

Related Posts with Thumbnails

MeDuSa-Kia

Blog Archive

Το Άλλο μου Παιδί...

Το σόι...

Ο Φονιάς...Νιαρ

Εκτιμώ...Διαβάζω & ακούω

Προσοχή...!

Στον αγώνα της ζωής....


....όποιος κι αν είναι ο στόχος σου...


.... να κρατάς τα μάτια σου....


...στον λουκουμά....κι όχι στην τρύπα.


Oscar Wilde

Το νου σας... ;o)

....Το νου σας ρεμάλιααααααααα…

χς βαρς κούεται, πολλ τουφέκια πέφτουν ;o)

About Μή!

Ο Ρουφιάνος...